Studentexamen avskaffades 1968

Många får allergi så här års. Jag också – studentallergi.

Jag får nämligen utslag av att se ett gäng halvfulla ungdomar spottas ut i klungor var tredje minut. Och de kallar sig studenter.

Fel, fel, fel.

Studentexamen avskaffades 1968. Så här står det i National-encyklopedin:

”Studentexamen avskaffades 1968 av såväl pedagogiska som politisk-sociala och praktiska skäl. Ofta, ehuru oegentligt, används fortfarande benämningen om den examensfria avgången från dagens gymnasieskola.”

Många som kallar sig studenter i dag har således som enda prestation att de orkat sitta på ändan i en skolsal under några år.

Som ni kanske misstänkt tog jag studentexamen i sista stund – 1967.

På den tiden ansågs det också som en mogenhetsexamen. Den som klarat studentexamen hade nämligen införskaffat en stor mängd kunskap. Och vägen in i det akademiska livet låg öppen.

Sista året i gymnasiet hade man speciella studentskrivningar som var gemensamma för hela landet. I mitt fall var det i engelska, svenska, matematik och fysik.

Och på examensdagen fick man genomgå muntlig tentamen i fyra ämnen.

Risken för att kuggas hängde som ett hot över alla hela den dagen. Oftast obefogat, men en kamrat till mig fick gå ut bakvägen. Han hade uppvisat ”allmän svaghet” och var därför inte behörig till studentexamen.

På varje skola, i mitt fall Latinskolan, var det bara en grupp om dagen som gick ut. Därför tog det fyra dagar.

Det var inte lätt att ta studentexamen. Av de trettio elever som började i småskolan samtidigt som jag blev vi bara tre som tog studenten.

Att avskaffa studentexamen blev Olof Palmes sista insats som ecklesiastikminister (försök att säga det vid elvatiden en lördagskväll). Han fortsatte på posten ytterligare ett år, men då hade titeln ändrats till mer lättuttalade utbildningsminister.

11 svar to “Studentexamen avskaffades 1968”

 1. Joachim Grünthal Says:

  Riktigt intressant. Jag beklagar att jag själv inte tagit en riktig gammeldags studentexamen.

 2. Kristina Says:

  Själv tog jag studenten 1994, vilket jag var både glad och stolt över.

 3. Edward i Orlando Says:

  Helt rätt Håkan!
  Jag gick ur gymnasiet våren 1969 (tror vi var första kullen utan avslutningsprov) Visst var det skönt att avsluta skolan, men ingen stress med slutprov och därmed ingen orsak att yla som en brunstig galt.
  Men visst – alla i min avgångsklass på Heleneholmsskolan gick och köpte studentmössor. Vad är det för dumheter sa jag – studentmössa är förknippad med studentexamen. Så vårt klassfoto för avslutningen visar 27 gymnasister: 26 med studentmössa och 1 utan!

 4. Di Blåe Äger Says:

  Detta e bara så vackert:)

 5. Birgitta Says:

  Bra att det inte bara jag som retar mig på ”studenten”. Själv ”gick jag ut gymnasiet” 1970 – ordet ”student” var det aldrig tal om. Det enda som då fick heta ”gymnasium” var 3- och 4.årig teoretisk linje. Trots ett hyggligt realexamenbetyg kom jag in på gymnasiet först vid andra reservintagningen. Nu ska varenda 19-åring kalla sig ”student” – oberoende av kunskaper (t.o.m. om man har IG i kärnämnena eller gått i särskolan.) Ett hån mot de riktiga studenterna – precis som Håkan skriver – ca 10 procent av en årskull.
  Helt riktigt att det var Olof Palme som avskaffade studenten 1968. (Ingen skulle i sossarna jämlika Sverige ”sticka ut” med någon kunskap mer än någon annan. Realexamen avskaffades också succesivt fram till 1972.) Det skulle vara väldigt intressant att ni som idag säger att ni ”tagit studenten” framlägger bevis på vilken politiker som återinfört den!

 6. Inger Says:

  Jag tillhörde den första årskullen som började det nya gymnasiet = 1966. Tyvärr passade det inte mig – hade ett dåligt avgångsbetyg. Att använda ordet ”student” var det aldrig tal om – det var en elev i klassen som skaffade en studentmössa. Kom från realskolan med ett förhållandevis bra examensbetyg – bl.a. ”a” i matematik och fick första året en 2:a i matte. (Pappa svor va´ f-n.) Jag beklagar att jag inte började skolan som 6-åring (som mina föräldrar trott att jag ville) för då hade jag antagligen tagit studentexamen på reallinjen och min yrkeskarriär skulle med all sannolikhet ha sett helt annorlunda (bättre) ut. Men hur skulle man som 6-åring kunnat veta att Olof Palme tio år senare skulle börja rota i det etablerade skolsystemet?!
  Jag tillhör den skara som vägrar använda ordet ”student” om dagens gymnasieelever. Kan inte förstå att det heller ska vara något över att fira/vara stolt över att man tagit sig igenom en skola där alla kommer in och alla kommer ut – oberoende av kunskaper. Vissa är inte ens godkända och en del som kallar sig ”studenter” är utvecklingsstörda som gått i särskolan. Vilket hån mot alla de som verkligen ”tagit studenten” – alltså fram t.o.m. 1968. Ca 10-15 procent av en årskull vill jag erinra mig.

 7. Kristina Says:

  @inger. Ja, det är ju verkligen inte klokt att utvecklingsstörda kallar sig studenter. Man blir ju upprörd…Eller så är det kanske dags att skaffa sig ett liv och reta sig på viktiga saker…

 8. jennie Says:

  Tycker också man ska ha gjort sig förtjänst av en studentmössa,tycker vi även ska införa realskola och betyg tidigt,det blir som en morot,tycker att har man iG eller gått särskola ska man inte bli bärare av en studentmössa,denna mössa passar enbart när man haft minst g i teorektiska ämnen och alla är inte teroretiker.

 9. kjell westerlund Says:

  Jag gick ut 1970 i min 3-åriga naturvetenskapliga linje!! Vi och teknikerna som avslutade studierna då protesterade mot de löjliga samhällsvetarna o. humanisterna, som tyvärr trodde att de tagit studentexamen, genom att inte gå på bal eller bära studentmössa!! Studentexamen var ju avskaffad 2 år innan! Är så djäkla typiskt för Sverige att man ska fira i stort sett allt som finns!!! Så dumt, naivt !!!
  Följden av detta ”studentvansinnefirande” har orsakat att klyftorna mellan fattig o rik ökat drastiskt! (betänk enormt dyra balklänningar och kostymer)
  Och framför allt, så dåligt många ungdomar och föräldrar mår av att inte ha råd med den så kallade ”studentexamen” som försvann för drygt 40 år sedan!!!
  kjell, född 51.

 10. ulf christer Says:

  studentexamen avskaffades 1968 fanns endast teoretiska linjer då

 11. Gunnar Ericsson Says:

  Studentexamen avskaffades fr.o.m 1969 , jag tog studenten med ”munta” 1968 på Ekebyholmsskolan nära Rimbo i Roslagen då internat och dagskola med ca 150 elever varav ca 90 på internatet. Fr.o.m. 1969 kom det ”nya gymnasiet” som fortfarande gäller med i pricip samma innehåll. Året när det blev den s.k. ”Gymnasieskolan” med yrkes”program” vet jag inte. DET är ett stort misstag.
  Här i Finland är gymnasiet en sak och yrkes en annan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: