Vill Zlatan ha höst-vår?

MFF:s deltagande i sextondelsfinalen mot Chelsea i Europa League har på nytt väckt frågan: Ska vi övergå till höst-vår för att därmed komma i takt med övriga Europa?

Nu väntar vi bara på ett någon alert kvällstidning går ut med en enkät och frågar Zlatan Ibrahimovic vad han tycker.

Det har jag inte en tanke på. Zlatan är Malmös främsta export till fotbollsvärlden (Bosse var ju bara ute tre år), men har givetvis inga närmare kunskaper i denna fråga. Därför sparar jag in ett dyrt samtal till Amerika.

Men det är oroväckande att personer med större insikt i den svenska fotbollsvärlden saluför denna fråga.

Tyvärr är deras argument främst, att transferfönstren därmed skulle vara lika. Om det nu skulle vara en fördel.

För dagen har MFF möjlighet att värva Messi, eftersom man slipper konkurrens från övriga Europa. Ett hypotetiskt exempel. Men det finns fördelar med att det svenska fönstret är öppet längre på våren.

Och sommarfönstret kan regleras så att det svenska avslutas samtidigt som i resten av Europa.

Därför finns det inga tunga argument för att övergå till höst-vår.

* * *

Eller snarare återgå. För vi är några stycken som minns den tid när vi spelade höst-vår här i Sverige. Senaste normala säsongen var 1956/57.

Då hade man ett sommaruppehåll på nio veckor, 5 juni–2 augusti.

Och det gäller hela seriesystemet, från allsvenskan till Söderslätts reservlagsserie.

Naturligtvis kan det kortas med dagens metoder att lägga spelprogram, men fortfarande ska det vara ett totalt fotbollsuppehåll under några veckor när vädret är som mest lämpat för att både se och spela fotboll.

* * *

Det finns en enkel lösning: Varmare klimat. I och för sig varnar alla för att ett sådant är på gång, men inte tillräckligt för att förändra förutsättningarna för fotboll.

I vårt grannland Danmark spelar man höst-vår. Där startade man vårsäsongen den 11 februari och håller på till den 25 maj. Sedan blir det sju veckors uppehåll innan nästa säsong börjar den 13 juli med sista omgången den 17 december.

Ändå spelar man bara i undantagsfall på konstgräs.

* * *

För oss i Skåne kan det möjligtvis vara genomförbart, men inte i övriga delen av landet. Jo, om man spelar alla matcher på konstgräs. Och det är väl inte ens höst-vår-förespråkarna intresserade av.

Vi har redan Svenska cupen som spelas på datum jämförbara med när allsvenskan i så fall skulle startas.

Av de 48 lag (32 herr, 16 dam) som spelar i cupens gruppspel spelar samtliga på konstgräs. Även AIK, som använde tillfälligt konstgräs på Friends.

Till och med de skånska lagen har tvingats byta sina naturgräsplaner mot konstgräs vid den här tidpunkten på året.

Är det så vi vill ha det?

En tänkbar lösning kan vara hybridgräs. Men sådant har bara provats vid ett enda tillfälle hittills och det är för tidigt att utse det som en möjlighet.

Det kommer dock inte att korta ner sommaruppehållet.

* * *

Vid den senaste Uefarankingen hamnar Malmö FF på 72:a plats bland alla Europas klubbar. Det innebär med all sannolikhet att MFF blir seedat i alla kvalomgångar i höstens Europa League.

Det är en glädjande och välförtjänt framgång efter årets Europaspel. Men placeringen bygger på statistik från Uefaturneringar de senaste fem åren. Med statistik kan man, som bekant, ljuga som man vill.

På rankingen kommer nämligen MFF före bland annat Real Betis, Real Sociedad, Celta Vigo, Milan. Everton, Spartak Moskva, Atalanta, Sampdoria, Torino, Eintracht Frankfurt, Hoffenheim och Hertha Berlin.

Nu kommer MFF aldrig att ställas mot något av de lagen i en kvalomgång, men det skulle vara roligt om MFF är seedat när man ska möta Milan.

* * *

Det blev svenskt guld i VM i sprintstafett för damer. Det måste vara en av de mest konstruerade idrottsgrenar som finns. Möjligen i konkurrens med mixedstafett i skidskytte.

Finns det i någon annan idrott, att ett stafettlag består av två personer? Tvivlar.

Och jag blir riktigt orolig när någon redan nu uttalar/skriver ordet Bragdguld.

Att vinna VM-guld i denna gren är banne mig lättare än att vinna Superettan i fotboll. För där talar vi om en laginsats – det är det inte när bara två personer är inblandade.

Ett svar to “Vill Zlatan ha höst-vår?”

  1. Björn Says:

    Aftonbladet hade åtta sidor med GULD i krigsstil. KvP hade fyra, men höll igen med Guld.

Lämna en kommentar